Alăptarea – Sfatul doamnei doctor Mihaela Niță

Alăptarea este considerată cea mai importantă decizie pe care mama o ia după ce se hotărăște să aibă un copil. Alăptarea aduce beneficii enorme asupra sănătații mamei și copilului atât pe termen scurt cât și pe termen lung, îmbunătățindu-le starea de sănătate pe parcursul întregii vieți.

Dintre beneficiile pentru copil menționez: asigură o creștere și dezvoltare optimă atât a întregului organism dar în special a creierului, reduce riscul apariției multor infecții, al unor boli cronice, al alergiilor și ajută la dezvoltarea atașamentului între mamă și copil-baza unei dezvoltări psiho-emoționale armonioase.

 

Pentru mamă alăptarea este deseori considerată cea mai frumoasă perioadă a vieții. Alăptarea îmbunătățeste starea de sănătate a mamei pe termen scurt dar și lung- îmbunătățește profilul metabolic al mamei, scade riscul de boli cardiovasculare și de anumite tipuri de cancer. Alăptarea crește atașamentul dintre mamă și copil, baza unei relații sănătoase și ulterior în viață.

Pentru întreaga societate și pentru mediu, alăptarea este o resursă regenerabilă ce nu poluează, se respecta mediul și resursele acestuia.

 

Tări precum Brazilia au făcut o prioritate din susținerea alăptării și a funcționării băncilor de lapte ca principale intervenții pentru scăderea mortalității infantile.

În România studii statistice efectuate de Unicef în colaborare cu Institutul de Ocrotirea Mamei și Copilului au arătat o rată a alăptării exclusive la vârsta de 6 luni de 12.6{fdec69f40e05c0742940eee0670c851e0fa9441e75fab0de6d7dabc945d8f0e5}, considerată mult sunt media tărilor europene.

Rata mortalității infantile este în continuare de peste două ori mai mare fața de media europeană.

În acest sens ar putea fi identificată o oportunitate pentru țara noastră stabilirea unei strategii naționale pentru susținerea alăptării ca una din metodele de scădere a mortalității infantile.

 

Propuneri de programe ce ar putea îmbunătății ratele alăptării în țara noastră:

– programe educaționale prenatale la care să aibă acces toate gravidele

– instruirea cadrelor medicale ce se ocupă de urmărirea sarcinii pentru a furniza informații despre importanța alăptării

– relansarea Baby Friendly Hospital Initiative- ce ar determina sprijinul, promovarea și protejarea alăptarii în maternitate

– recunoașterea consultanților în lactație certificați ca ajutor profesionist la care mama să apeleze în cazul în care întâmpina dificultăți

– acțiuni la nivelul societății de popularizare a beneficiilor alăptări, de întărire a ideii că alăptarea este normalul prin care omul ar trebui să își hrănească copiii

– legislație specifică- norme de aplicare pentru legea codului de marketing al substituenților de lapte matern.

 

Mihaela Niță

MD, IBCLC

President Romanian Lactation Consultant Association

Leave a reply