7 cauze care ne imbatranesc pielea

Ce cauzează îmbătrânirea pielii? Ce factori influențează îmbătrânirea pielii?

Sunt mulți factori care influențează îmbătrânirea pielii. Pentru unele cauze nu putem face nimic, pe altele le putem influența. Un lucru pe care nu putem să-l influențăm este procesul normal de îmbătrânire. Este un proces normal, natural, care apare o dată cu înaintarea în vârstă, controlat de genele nostre și pentru care termenul medical este de “îmbătrânire intrinsecă”. Ce putem influența este îmbătrânirea provocată de mediul în care trăim și de stilul nostru de viață. Termenul medical este de “îmbătrânire extrinsecă” și acești factori pot cauza îmbătrânire prematură. Mai mult de jumătate din noi arătăm mai în vârstă decât vârstă pe care o avem deoarece avem un stil de viață care îmbătrânește sau nu suntem activi în a urmă niște acțiuni care încetinesc îmbătrânirea.

Ce putem face pentru a încetini procesul de îmbătrânire?

Evitați expunerea la UV
Expunerea cronică la UV este cel mai puternic factor de îmbătrânire extrinsecă. Protejați zinic pielea evitând expunerea la soare sau folosind cremă cu factor de protecție solară. Nu mergeți la solar, folosiți autobronzante.

Dacă fumați, opriți-vă
Fumatul accelerează procesul de îmbătrânire, provocând riduri și un aspect tern, deshidratat al pielii.

Corectați-vă dieta
O dietă bogată în proteine slabe, fructe și legume proaspete, alimente bogate în Zn, vitamin A și C promovează repararea pielii, stimularea sintezei de colagen și elastină. Evitați pe cât posibil zahărul, alimentele procesate, alcoolul. Consumați suficiențe lichide zilnic.

Evitați expresiile faciale repetitive
Pentru a avea expresii faciale se contractă musculatură feței ceea ce duce la plierea repetată a pielii, în ani de zile acele linii transformându-se în riduri permanente.

Evitați sedentarismului prin practicarea constantă a unui sport/efort fizic
Sportul practicat constat crește oxigenarea pielii ceea ce duce la îmbunătățirea proceselor de reparare și stimulează sinteză de colagen și elastină.

Îngrijiți corect pielea
Trebuie să evităm produsele agresive de îngrijire deoarece prin iritarea și uscarea pielii accelerăm procesul de îmbătrânire. E necesar să aplicăm zilnic produse de hidratare. Dermatologul poate să recomande un regim de îngrijire care să încetinească procesul de îmbătrânire.

Dormiți suficient
Nu degeaba se numește somnul de frumusețe.

Vestea bună este că niciodată nu este prea târziu. Chiar și persoanele care prezintă semne de îmbătrânire prematură beneficiază de schimbarea stilului de viață. Dacă sunt semne de îmbătrânire prematură care deranjează luați legătura cu un dermatolog, există tratamente noi și proceduri noninvazive pentru a reda un aspect mai tânăr pielii.

“Pentru mai multe argumente privind sănătatea pielii noastre, vă invităm la workshopul “Batranetea este opțională. Ai grijă de tinerețea pielii tale”, susținut pe 14 martie de Dr. Anca Pavelescu.

Leave a reply